Sponsor mee

Sanne sponsort Tim's Toppers - voor €50,00 (vast bedrag), omdat: Karin en Anouk toppers zijn!

Bianca Breumelhof sponsort survival of the fittest - voor €20,00 (vast bedrag), omdat:

Anita en Theo Vermeire sponsort survival of the fittest - voor €30,00 (vast bedrag), omdat: we het een super goede actie vinden en Ton een topper


>> ALLE SPONSORS

Het Doel

parkinson patiënten helpen te BLijven bewegen

De ziekte van Parkinson is een van de meest voorkomende chronische hersenaandoeningen. In Nederland zijn er ongeveer 40.000 mensen die lijden aan deze ziekte, een aantal dat door de vergrijzing de komende jaren zal toenemen. Grote kans dat je iemand kent met deze ziekte.

De opbrengst van editie 2017 gaat naar ParkinsonNet en wordt besteed aan een heel bijzonder en vernieuwend project: het ontwikkelen van een virtuele 'Personal Parkinson Trainer'. Deze virtuele Personal Parkinson Trainer (de ‘PPT’) helpt en motiveert patiënten bij het doen van oefeningen, bewegen en sporten, ontzettend belangrijk in de behandeling van deze ziekte!

Waar fietsen we precies voor?
Met het geld dat we bij elkaar fietsen wordt het format van de 'PPT' uitgewerkt en worden een aantal digitale workshops/trainingen ontwikkeld. De virtuele Personal Parkinson Trainer is een soort 'Nederland in beweging', maar dan speciaal voor parkinsonpatiënten. Het wordt een terugkerend item op Parkinson TV (www.ParkinsonTV.nl) én tegelijkertijd een nieuwe e-learning tool als toevoeging op de vorig jaar geïntroduceerde 'Parkinson Coach' app. De PPT biedt specifieke bewegingstips en oefeningen van en door gespecialiseerde fysio- en sporttherapeuten. Maar ook met oefeningen van andere specialisten, zoals logopedisten voor spraak- en slikproblemen. Uniek is dat dit project voor alle parkinsonpatiënten van Nederland is, omdat het online wordt aangeboden op Parkinson TV en via de gratis app Parkinson Coach. Motor en initiator van dit nieuwe bewegingsprogramma is Bas Bloem, hoogleraar neurologie aan het Radboud Universitair Medisch Centrum in Nijmegen en medeoprichter van ParkinsonNet. Dit innovatieve project past in zijn visie perfect op de gezondheidszorg van de toekomst, waarbij de patiënt een meer actieve rol krijgt, meer eigen keuzes kan maken, en door een gezonde en actieve levensstijl kan bijdragen aan de eigen kwaliteit van leven. 

Unieke relatie tussen fietsen en Parkinson
Bas Bloem deed de opvallende ontdekking dat sommige Parkinsonpatiënten nog zonder problemen kunnen fietsen, terwijl ze vrijwel niet meer zelfstandig kunnen lopen. Samen met collega Anke Snijders publiceerde Bloem dat resultaat in het wetenschappelijke tijdschrift The New England Journal of Medicine, met bijbehorende filmpjes (honderdduizenden keren bekeken inmiddels!). Dit maakt het project voor dit jaar natuurlijk ook zo bijzonder! Overigens: Bas is zelf een fervent sportman en fietst dan ook zelf ook mee op 1 juli op de Col!

Waarom is dit belangrijk?
Voor parkinsonpatiënten is sporten en bewegen enorm belangrijk. De virtuele Personal Parkinson Trainer motiveert parkinsonpatiënten om meer te gaan bewegen. Tegelijkertijd speelt de PPT ook in op het beter omgaan met specifieke klachten en beperkingen als gevolg van de ziekte. Uit onderzoek blijkt dat het sporten en bewegen sterk bijdraagt aan het verminderen van of beter kunnen omgaan met de klachten en beperkingen van de ziekte. De hoop bestaat zelfs dat het de ontwikkeling van deze (onvermijdelijk progressieve) ziekte zelfs zou kunnen vertragen. Maar ook voor de naasten van parkinson patiënten is de Personal Parkinson Trainer belangrijk. Zo kan je denken aan oefeningen die je samen met je partner of een (mantel)zorgverlener kunt doen. Uit alle onderzoeken blijkt dat betrouwbare informatie over de gevolgen van en het omgaan met de ziekte voor patiënten enorm belangrijk is. Het geeft patiënten en hun naasten vertrouwen, het vermindert onzekerheid en angst. En stelt mensen in staat om zelf weer de regie over hun ziekte en hun eigen leven te nemen.

Hoeveel geld is hiervoor nodig?
Met 25.000 euro kan de Personal Parkinson Trainer worden ontwikkeld en kunnen we een aantal uitzendingen/virtuele workshops mogelijk maken. Als we meer geld bij elkaar fietsen, dan kan het project makkelijk worden opgeschaald: de e-learning kan gebouwd worden, en we kunnen dan nóg meer uitzendingen/thema's uitwerken en de PPT voor langere tijd garanderen.

Wie is ParkinsonNet?
ParkinsonNet is een stichting met een landelijk netwerk van zorgverleners die gespecialiseerd zijn in het behandelen en begeleiden van parkinsonpatiënten. Ruim 3.000 zorgverleners (onder andere neurologen, fysiotherapeuten, ergotherapeuten, logopedisten, diëtisten en parkinsonverpleegkundigen), verdeeld over 69 regio's, zijn aangesloten bij dit netwerk. Het motto van ParkinsonNet: het verbeteren van de kwaliteit van leven voor iedereen met de ziekte van Parkinson. ParkinsonNet is een ANBI stichting zonder winstoogmerk.

100% naar het goede doel
Bij Fietsenvoor.nl gaat het geld zoals altijd rechtstreeks en voor de volle 100% naar het goede doel. Alle kosten voor de organisatie worden betaald door O-bureau, met de hulp van sponsors en relaties.

Hier ga jij toch ook harder van fietsen? Schrijf je hier in!

Inschrijven voor 2018