Col de la Colombière

Bekende berg

Je kent de col vast wel uit de Tour de France. Hij is serieus zwaar, een berg van de eerste categorie. De berg ligt in de Haute Savoie, in de noordelijke Alpen van Frankrijk. De berg heeft een steile en een minder steile kant. Wij beklimmen met Fietsenvoor de zwaarste van de twee. Onderaan de berg ligt Scionzier. Je fietst naar de top op 1.613 meter hoogte via het bergdorp Le Reposoir. Aan de andere kant van de berg ligt de bekende wintersportplaats Le Grand Bornand.

Op de Col de la Colombière is al vaak de eindstreep getrokken van een Touretappe. Al een keer of 20 heeft de Tourkaravaan deze berg gepasseerd. Tijdens de tour in 2009 kwam Alberto Contador als eerste boven. Ook in 2010 heeft de Tour ‘onze berg’ weer aangedaan. Deze rit werd gewonnen door Sandy Casar. Bekende renners als Floyd Landis, Marco Pantani, Richard Virenque en Luis Herrera gingen hem voor. Wie volgt?

Overzicht Tour de France winnaars 

colco0901 2 tour winnaars 

Profiel van de berg

De klim is 16,3 km lang, je overbrugt 1.108 hoogtemeters. Het gemiddelde stijgingspercentage is 6,8%, maar de laatste kilometers zijn steiler. De berg heeft een mooie opbouw met een gemiddelde stijging vanaf de start, daarna krijg je een vlakker stuk in Le Reposoir (kun je een beetje herstellen). En dan komt de echte uitdaging: in de laatste kilometers gemiddeld meer dan 10% stijging!

profielvandeberg klein

 

Inschrijven voor 2017